Bosman heeft in 2017 voor wondzorgmaterialen contracten met alle zorgverzekeraars, De vergoedingenstructuur is als volgt:
U krijgt verbandmiddelen vergoed als u complexe wondzorg nodig hebt. Dat betekent dat uw wond ongeveer 14 dagen of langer wordt behandeld onder begeleiding van een arts en/of verpleegkundige. Denk aan een wond aan de voet bij diabetes, een doorligwond, een open been of ernstige brandwonden. Sommige verzekeraars spreken over chronische wondzorg.
Als er sprake is van acute wondzorg, krijgt u verbandmiddelen niet vergoed. U betaalt de verbandmiddelen dan zelf. Bijvoorbeeld verbandmiddelen voor schaafwondjes, verstuiking en andere acute wondzorg.
Om voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking te komen bij chronische wondzorg dient u een door uw behandelaar ingevuld en ondertekend Aanvraagformulier Verbandmiddelen te kunnen overleggen. Hierop geeft uw behandelaar aan wat voor soort wond het is, of de aandoening ernstig is en wat de verwachte duur is van de wondbehandeling. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars.
VGZ is de eerste zorgverzekeraar die op het gebied van geselecteerde categorieën binnen wondzorghulpmiddelen een maximaal tarief per product en een norm voor het aantal te leveren producten heeft vastgelegd. Voor onderstaande categorieën en voor de categorieën alginaten en koolstofverbanden zijn maximale tarieven vastgesteld.
De categorieën waarvan normverbruik is vastgesteld, staan hieronder vermeld:
¹ Onder normgebruik verstaat de zorgverzekeraar ‘hoeveelheden die gebruikelijk zijn om een periode tussen leveringen te overbruggen’. Het normgebruik is geen maximum aantal.
Heeft u nog vragen over de vergoeding van uw wondzorgmaterialen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.