Vacuümtherapie

 

Het kan zijn dat uw arts u vacuümtherapie heeft voorgeschreven. U krijgt deze behandeling omdat u een chronische wond of grote wond heeft die moeilijk geneest, bijvoorbeeld een doorligwond of diabetische voet. De behandeling helpt u bij een snellere en betere genezing van uw wond. Vacuümtherapie vindt deels in het ziekenhuis en deels thuis plaats. 

 • Wat is V.A.C.®-Therapy?

  V.A.C. staat voor Vacuüm Assisted Closure. Dit betekent dat er vacuüm wordt gebruikt bij de behandeling van uw wond. Dit vacuüm wordt gecreëerd door een pomp en een wondbedekker (een soort spons). De pomp zorgt voor een negatieve druk op uw wond. Daardoor wordt er vocht uit uw wond getrokken, dat via de spons doorgegeven wordt aan een slang. Deze slang voert het vocht af naar een opvangbeker. De V.A.C.®-Therapy zorgt ervoor dat de wond minder diep wordt en stimuleert de doorbloeding en de aangroei van nieuw weefsel, waardoor de wond beter kan genezen.

   

  V.A.C.®-Therapy: stap voor stap

  Voordat u start met V.A.C.®-Therapy, wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Het starten van de therapie gebeurt soms in de dagbehandeling, maar het kan ook dat u een nachtje blijft om te wennen aan de therapie. Hoe gaat de behandeling verder in zijn werk?

   

  • U krijgt een wondbedekker op uw wond gelegd. Deze wondbedekker is gemaakt van een soort sponsachtig materiaal (foam) en wordt precies op de juiste maat geknipt. De wondbedekker mag namelijk alleen op de plek van de wond worden aangebracht.
  • De wondbedekker wordt afgeplakt met folie. Daarmee is uw wond luchtdicht verpakt.
  • Aan de wondbedekker wordt een slang gekoppeld. Deze slang zorgt voor het afvoeren van wondvocht. De slang is aangesloten op de pomp.
  • De pomp wordt aangezet, waardoor de spons vacuüm wordt gezogen en de wondranden naar elkaar toe worden getrokken. Het wondvocht wordt via de spons en de slang afgevoerd naar een opvangbeker.

   

  Nadat de pomp is aangelegd, blijft u 24 uur per dag aangesloten op het systeem. Afhankelijk van uw situatie kan het zijn dat u een paar dagen of misschien zelfs een paar weken aangesloten blijft. Uw wondverpleegkundige bepaalt wanneer de therapie wordt beëindigd.

   

  Verdere behandeling en verzorging

  De wondbedekker wordt twee à drie keer per week vervangen. Dit gebeurt thuis (door de thuiszorg) of in het ziekenhuis, door een (wond)verpleegkundige. Het is belangrijk dat u 24 uur per dag verbonden blijft met de pomp, omdat er anders bacteriën kunnen ontstaan in de wond en de genezing daardoor juist achteruit in plaats van vooruit gaat. U mag de pomp maximaal een halfuur loskoppelen, bijvoorbeeld als u gaat douchen.

   

  V.A.C.®-Therapy, een methode van KCI Medical

  Over de hele wereld zijn er inmiddels ruim 7 miljoen wonden behandeld met V.A.C.®-Therapy. De methode is ontwikkeld door KCI Medical. Bosman werkt samen met KCI voor een sneller en effectiever wondgenezingsproces. De hulpmiddelen die u voor de therapie nodig heeft, kunt u bij Bosman bestellen via het gratis telefoonnummer 0800-0662.

 • ActiV.A.C.®

  Een van de systemen voor negatieve druktherapie is ActiV.A.C.®. Dit systeem is speciaal ontwikkeld voor mensen die thuis de behandeling volgen. Het is zo gemaakt dat u er zo min mogelijk hinder van ondervindt en veel bewegingsvrijheid heeft, terwijl het systeem goed zijn werk kan doen en uw wond de optimale behandeling krijgt. Het ActiV.A.C.®-systeem is licht in gewicht en u kunt het gemakkelijk bij u dragen.

   

  Kenmerken van ActiV.A.C.®

  Het ActiV.A.C.®-systeem is erg gebruiksvriendelijk en voorziet uw wond van een snelle en efficiënte behandeling. Het systeem heeft een aantal handige eigenschappen:

  • Een geprogrammeerd menusysteem dat u eenvoudig bedient via touchscreen.
  • Een opvangbeker die u snel en hygiënisch aanbrengt en verwijdert.
  • Een audiovisueel begeleidingssysteem. Als er problemen zijn met het apparaat, krijgt u niet alleen een alarmsignaal, maar vertelt het systeem u ook wat u moet doen om het probleem snel op te lossen.

   

  Comfort

  Negatieve druktherapie is over het algemeen redelijk belastend. Maar de systemen worden zo ontwikkeld om ongemak zoveel mogelijk te beperken. Zo is het ActiV.A.C.®-systeem bijvoorbeeld uitgerust met een technologie die ervoor zorgt dat er gelijkmatige druk op uw wond wordt uitgeoefend (wat meer comfort geeft) en de kans op drukbeschadiging beperkt. Ook helpt het ActiV.A.C.®-systeem geur te verminderen en lekkages te voorkomen.

   

  Meer weten over ActiV.A.C.®?

  Wilt u meer weten over het ActiV.A.C.®-systeem? Uw wondverpleegkundige kan u er meer over vertellen. Ook kunt u terecht bij onze Klantenservice via het gratis telefoonnummer 0800-0662.

   

   

 • V.A.C.Via™

  Een van de systemen voor negatieve druktherapie is V.A.C.Via™. Dit is een onopvallend, draagbaar en klein systeem dat u zeven dagen achter elkaar kunt gebruiken voor uw therapie. V.A.C.Via™ is bedoeld voor de wat minder complexe wonden. Het systeem verwijdert bijna geruisloos vuil en overtollig vocht uit uw wond en creëert optimale condities voor de genezing van uw wond. Uw wondverpleegkundige geeft aan of u V.A.C.Via™ nodig heeft ten behoeve van uw genezing.

   

  Voordelen van V.A.C.Via™

  Het V.A.C.Via™-systeem heeft een aantal voordelige eigenschappen:

  • klein en onopvallend ontwerp
  • licht in gewicht
  • het systeem maakt vrijwel geen geluid
  • eenvoudig te bedienen
  • alarmsysteem dat een signaal afgeeft wanneer er problemen zijn

   

  Het systeem is zo ontworden, dat u er zo min mogelijk hinder van ondervindt. U draagt het gemakkelijk en ongemerkt bij u.

   

  Meer weten over V.A.C.Via™?

  Wilt u meer weten over het V.A.C.Via™-systeem? Uw wondverpleegkundige kan u er meer over vertellen. Ook kunt u terecht bij onze Klantenservice via het gratis telefoonnummer 0800-0662.

 • Hulpmiddelen vacuumtherapie

  Krijgt u V.A.C.®-Therapy? Dan heeft u verschillende hulpmiddelen nodig. De vacuümpomp zelf krijgt u te leen van het ziekenhuis. De overige hulpmiddelen krijgt u in eerste instantie ook via het ziekenhuis, maar u moet deze hulpmiddelen daarna zelf bijbestellen. Dat doet u via Bosman. U bent zelf verantwoordelijk voor het beheer van deze hulpmiddelen. Controleer dus regelmatig of u over voldoende materiaal beschikt. Als u gebruikmaakt van thuiszorg, kunt u ook afspreken dat de thuiszorg uw bestellingen verzorgt.

   

  Welke hulpmiddelen heeft u nodig bij V.A.C.®-Therapy?

  Naast de pomp heeft u de volgende hulpmiddelen nodig:

   

  • opvangbekers om het vocht op te vangen
  • wondbedekkers (speciaal foamverband)
  • slangen voor het afvoeren van vocht

   

  Ook als u uw verband in het ziekenhuis laat verwisselen, moet u deze materialen zelf meenemen. Voldoende voorraad is dus handig.

   

  ActiV.A.C.® en V.A.C.Via™

  Voor V.A.C.®-Therapy bestaan verschillende systemen. Bosman heeft hulpmiddelen voor de systemen ActiV.A.C.® en V.A.C.Via™.

   

  Hulpmiddelen voor V.A.C.®-Therapy bestellen

  U bestelt deze hulpmiddelen eenvoudig bij Bosman, via het gratis telefoonnummer 0800-0662. Wij adviseren u om op woensdagen uw voorraad te controleren en eventueel benodigde materialen te bestellen. Zo weet u zeker dat u de rest van de week en het weekend voldoende op voorraad heeft.

 • Afmelden en retourneren

  Het kan zijn dat tijdens de verzending uw wondmaterialen zijn beschadigd. Of dat u bent genezen. Of dat het wondbehandelplan er anders uit is gaan zien waardoor u andere materialen moet gaan gebruiken en u nog wondmateriaal over heeft. Deze kunt u gratis aan ons retourneren.

   

  Verkeerd geleverd of hulpmiddelen over?

  Is er met uw bestelde wondmaterialen onverhoopt iets niet in orde, of heeft u wondmaterialen over? Dan kunt u deze materialen gratis aan ons retourneren.

   

  Hoe retourneer ik de ontvangen hulpmiddelen?

  Het retourneren van wondmaterialen gaat heel eenvoudig. U neemt binnen 10 dagen contact op met de Klantenservice van Bosman via 0800 – 0662. U ontvangt van de medewerker die u aan de lijn heeft een retournummer. Dit nummer vult u in op de Garantiebrief die u bij uw bestelling heeft ontvangen. Zonder dit nummer kunnen wij de retourzending niet in behandeling nemen. De Garantiebrief staat afgedrukt op de achterkant van de pakbon, die u bij uw bestelling vindt. Stuur deze brief samen met de artikelen die u wilt retourneren naar:

   

  Bosman t.a.v Klantenservice

  Antwoordnummer 13049

  5600 VE Eindhoven

   

  Het retourneren van artikelen is gratis.

   

  Beëindiging V.A.C.®-Therapy en retourneren bijbehorende hulpmiddelen

  Wanneer de V.A.C.®-Therapy wordt stopgezet, kunt u met ons contact opnemen via het gratis telefoonnummer 0800-0662. Wij leggen u dan graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

   

  Ideeën of tips?

  Heeft u ideeën of tips over onze hulpmiddelen of dienstverlening? Dan horen wij dat graag van u. Op basis van uw opmerkingen kunnen wij onze dienstverlening nog beter afstemmen op uw wensen. Op de Garantiebrief kunt u uw opmerkingen aan ons meegeven. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. Bel gratis 0800- 0662 of mail naar mijnervaring@bosman.com.