Incontinentie is geen aandoening op zich. Ongewild verlies van urine (of ontlasting) heeft altijd een oorzaak. Die oorzaak kan heel verschillend zijn. De oorzaak bepaalt van welk soort incontinentie sprake is en welke behandeling het beste bij u past. Om de juiste behandeling te krijgen, is het dus belangrijk die oorzaak te achterhalen. Leg uw incontinentieproblemen daarom altijd voor aan een arts. Op deze pagina vindt u een aantal oorzaken van urine-incontinentie.
De belangrijkste oorzaak van incontinentie bij vrouwen heeft te maken met het afsluitmechanisme van de blaas, sluitspier of bekkenbodem. Normaal gesproken zorgen de spieren in die gebieden voor tegendruk op het moment dat u aandrang krijgt om te plassen. Maar als ze verslapt zijn of niet goed functioneren, kunnen ze die tegendruk niet geven. Daardoor heeft u geen controle over het legen van uw blaas.
Problemen met dit afsluitmechanisme kunnen ontstaan door:
Bij mannen komen problemen met afsluitmechanisme van de blaas, sluitspier of bekkenbodem ook voor, maar minder vaak.
Bij mannen hangt incontinentie vaak samen met problemen in de prostaat. Door het ouder worden kan die prostaat groter worden of gaan ontsteken, waardoor de plasbuis vernauwd raakt. Daardoor kan incontinentie ontstaan. Ook nierstenen kunnen de plasbuis verstoppen. Bij vrouwen kan een vernauwing van de plasbuis ontstaan door een verzakking van de baarmoeder of gezwellen in de eierstokken. Incontinentie met deze oorzaak wordt meestal behandeld op de afdeling urologie . Hetzelfde geldt voor infecties aan uw blaas of urinewegen, die eveneens incontinentie kunnen veroorzaken.
Als uw blaas halfvol is, krijgt u normaal gesproken via uw zenuwen een seintje in uw hersenen. Dit seintje zorgt voor de aandrang die u voelt wanneer u naar het toilet moet. Als er iets mis is met die zenuwen, krijgt u dit seintje niet, waardoor u geen aandrang voelt en geen controle heeft over het legen van uw blaas of darmen. In dit geval is een neurologische aandoening de veroorzaker van de problemen. Voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn:
Sommige vormen van incontinentie kunnen ook ontstaan door:
Meer informatie over de oorzaken van ongewild verlies van ontlasting vindt u op de pagina Ontlastingsincontinentie.